Fogyasztás alatt
minden értendő amit az ember magához vesz, legyen az élelem,
ivóvíz, eszközök, kényelmi eszközök, energia és
szolgáltatások.
Elektromos fogyasztást mérő eszköz működés közben. |
A legzöldebb energia a
fel nem használt energia, de valamiből élni kell.
Ehhez érdemes tartani
magunkat.
Az egészséges élelem
és a tiszta ivóvíz a legfontosabbak. Ezekre nem szabad spórolni a
pénzt.
A többi energiahordozóval
(elektromosság, gáz, fa, kőolajszármazékok) már érdemes
megfontoltan bánni.
A hagyományos és halogén
izzókat érdemes lecserélni LED világítótestekre.
A jelenlegi új
számítógépek/eszközök már hatékony energiagazdálkodási
metódusokkal rendelkeznek, de ezen lehet még tovább javítani –
egyéni igények alapján.
A régi számítógépek és
egyéb eszközök fogyasztását is csökkenteni lehet a beállítások
finomhangolásával és/vagy alkatrész cserével.
Érdemes a fűtési
szezonban a gázfűtéshez tartozó termosztátot a még egészséges
18 Celsius fokra beállítani. Ezáltal a sok helyen
megszokott 24 fokhoz képest kb. 30-35% fűtésköltség
takarítható meg.
1 C fokkal csökkentett
hőmérséklet 5-6% gázfelhasználás csökkenést jelent.
A fatüzelésnél ez
hasonlóképpen érvényes.
A fatüzelésű berendezések
hatékony használatát és a megfelelő tűzifa előállítását
sokan nem ismerik. Mindegyik kályha és kazán más és más
beállításokkal működik hatékonyan.
Megfelelő – légszáraz –
tűzifát átlagosan 3 évnyi szárítás után kap az ember a vizes
fából.
A kőolajszármazékok közé
tartozik a benzin, a gázolaj és a jelenleg forgalomban lévő
műanyagok kb. 99%-a is.
Takarékos autózással és
több biciklizéssel megspórolhatunk évente akár 100 liter (vagy
akár több) üzemanyagot is.
Az elhasznált műanyagokkal
nem lehet sok mindent kezdeni a szelektív gyűjtésen kívül.
A
műanyag gyártása sok energiát, kőolajat és vizet
igényel, ezért inkább szorítsuk vissza a műanyag csomagolású
áruk vásárlását.
Helyette ott vannak az
üveg, a papír, a fa és esetleg a fém csomagolású termékek.
A
műanyagból készült eszközök vásárlását is érdemes
visszaszorítani ott ahol van erre lehetőség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése