5/28/2016

24. Hogyan lehet hűvösebb nyáron a lakás?

Hamarosan eljönnek a tartós 30C fok feletti hőmérsékletű időszakok, a legtöbb házon belül nem mással mint a túlságosan felmelegedett légtömegekkel együtt. 

Ezt felmelegedést viszont jelentősen lehet csökkenteni.


Alább felsorolok tucatnyi tippet és információt, amelyek segíthetnek(ha alkalmazva vannak) mérsékelni a felmelegedést:

- Lehet klímát használni, de pont ezek fogják egyszer túlterhelni a villamos hálózatot, ezért kerülendő a használatuk.

A villamoshálózatot nem kismillió klímaberendezés egy időben való működtetésére méretezték.
Egy 2 KW teljesítményen üzemelő klíma megközelítőleg 20 db átlagos 3 éves korú PC energiafogyasztását produkálja és hatékonysága sem a legjobb.

  - Ehelyett van egy 90%-ig zöld megoldás: egy rossz klímaberendezés beltéri egységét kell rákötni egy a kútból vételezett vízkörre. A kútból szivattyú segítségével jön fel a hideg víz, keresztül megy beltéri egység hűtőradiátorán és a meleg víz egy hordóba gyűlve tökéletes locsolóvizet ad.
Közbe kell iktatni víztartályokat gravitációs átfolyással, mert egy szivattyú vízhozamára nincsen szükség.
Egy hidrofor esetébe nincs ilyen gond, de akkor nyomás biztosabb rendszert kell építeni és egy csappal szabályozni az átfolyó víz mennyiségét.

- Van egy zárt rendszerű víztakarékos megoldás is:
Ekkor egy légmentesen zárható hordót kell rakni egy hideg pincébe (vagy elásni a földbe), majd az alsó és a felső részére kell fúrni egy-egy lyukat és a megfelelő csatlakozókkal csatlakoztatni egy-egy tömlőt hordóhoz, amit aztán meg kell tölteni vízzel.
Egy klíma beltéri egységére rá kell kötni a két tömlő véget úgy, hogy a hordó alsó részéből áramoljon egy szivattyú segítségével a víz a klíma felé. A klímából kifele áramló víz pedig a hordó felső részéhez jusson el a tömlőn át.

  - A hordóban rétegeződik a víz, a melegebb víz mindig a tetején van, az alja pedig kellemesen hideg - ezt meg lehet figyelni például egy esővízgyűjtő tartálynál.
A hordó az anyagától függő gyorsasággal fogja átadni a környezetének a meleget.
A talajba leásott változat hatékonyabban adja le a hőmérsékletet mint a pincei levegővel érintkező változat.


- Az alumínium keretű/tokozású ablakok/ajtók nyáron a meleget, télen pedig a hideget engedik be a lakásba, ezért lecserélendőek fa(a legjobban szigetelő és természetes anyag), esetleg műanyag nyílászárókra.
Az új generációs 3 üvegrétegű ablakok és ajtók hatékonyabban tartják meg a lakás hőmérsékletét.

- Ha a ház keletre, délre és nyugatra néző ablakaihoz (vagy akár a fal mellé) lombhullató fákat/gyümölcsfákat, szőlőlugast, borostyánt, futórózsát, magasra futó aszparáguszt, hajnalkát és hasonló árnyékoló tulajdonságú növényeket ültetünk, akkor fokokban mérhető hőmérséklet csökkenés lesz tapasztalható az árnyékolás miatt.
Olcsóbb mint a reluxa, a redőny vagy a spaletta és szemet gyönyörködtető, zöld növények látványa nyugtatólag hat az emberre.

Ennek a háznak háznak a nyugati oldala diófákkal van árnyékolva.

Egy másik ház keleti oldala ringló szilvafákkal megoldott árnyékolással.


- A lakás körbeszigetelése (fal, födém) sokat javít a hőtartáson.

- Az elhanyagoltabb házfalak esetén egy egyszerű vakolás is javít a hőtartáson.

- Régi típusú magas, 3,5 m-es légterű (vályog) lakások esetében a padlóhoz közel mindig van egy hidegebb légréteg. Egy alacsonyabb ágyon vagy matracon aludva könnyebb lesz álomra hajtani a szemünket.

- A nappalnál hidegebb éjszakák során kell szellőztetni, napközben is lehet ilyen módon levegőt cserélni, de akkor csak nagyon rövid ideig, vagy ha a helyzet úgy kívánja meg a tovább.

- Egy talajkollektor segítségével a kintinél páraszegényebb és hidegebb (15-20 C fok) levegőhöz juthatunk. Csak egy kis ventilátor kell az üzemben tartásához.
Ehelyett a hideg pincéből a lakótérbe vezetett szigetelt légcsőn keresztül bejuttatott levegő is megfelel.

- Az ablakok és az ajtók huzatmentesítése öntapadós szivacsos szigetelőcsík segítségével kifizetődő megoldás.
Ez télen kinn tartja a hideget, nyáron a meleget és a por-, illetve a zajterhelést is jelentősen csökkenti.
Arra kell vigyázni, hogy a lakás ne maradjon friss levegő ellátás nélkül.

Ajtószigetelés öntapadós szivacs szigetelőcsíkkal.


- A falakon, ajtótokok mentén található repedéseket beglettelve tovább csökken a hőáramlás a kinti és benti klíma között.

- Az energiatakarékosabb eszközök sokszor töredék energiát fogyasztanak az elavult 10-20 éves gépekhez képest és kevésbé melegednek ami nekünk most fontos tényező.
Egy villanybojler esetén nem érdemes cserén gondolkodni pusztán a fejlettebb technológia miatt, ott nem történt sok fejlődés, csak a szigetelés lett vastagabb.

- Napközben a spaletta becsukása, a redőny leengedése, a függöny behúzása, napellenző lecsukása, ... sokat javít a belső hőmérsékleti értékeken. Egyszerűen, fokokban mérhető a felmelegedés csökkenése.



- Ilyen irányban érdemes elindulni az elektromos eszközök terén:
Balról jobbra az alacsonyabb energiafogyasztás felé halad a felsorolás.

  - Képcsöves TV > Plazma TV, LCD Led TV (nincs túl sok különbség köztük) > nem használunk TV-t, hanem elég a számítógép.

   - Hagyományos izzó > halogén izzó > kompakt fénycső > LED diódás világítótestek(LED izzónak is nevezik).

   - A PC tápegységének hatékonyabbra cserélése azonnal csökkenti a hőtermelést és az energiafelhasználást. Egy átlagos gépben manapság 80PLUS tanúsítványú tápegység található. Ezt egy 80PLUS Gold minősítésű példányra lecserélve 8-15 %-kal csökken a PC hőtermelése, ami jótékonyan hat a villanyszámlára is.
Számítógép tápegység minősítései hatékonyság alapján: 80 PLUS (80% hatékonyság 50% terhelés esetén) > 80 PLUS Bronze (85%) > 80 PLUS Silver (89%) > 80 PLUS Gold (92%) > 80 PLUS Platinum (94%) > 80 PLUS Titanium (96%)

   - A villanyrezsó indukciós lapra való lecserélése átlagosan 30%-kal csökkenti a hőtermelést és az elektromos energia felhasználást.

   - Képcsöves monitor > CRT monitor > LCD monitor fénycsöves háttérvilágítással > LED háttér világítással ellátott monitor(ilyenek az utóbbi 3 évben kiadott monitorok).

   - A hűtőszekrény és a fagyasztóláda felelős sok esetben az elektromos eredetű melegedés nagy részéért.
Minél vastagabb a hűtőgép szigetelése, annál kevesebb energiát használ ami kevesebb hőtermeléssel is jár.


- Érdemes páraelszívót felszerelni és beüzemelni, mert a főzéskor keletkező gőz és meleg levegő így nem ragad benn a konyhában.
Alternatíva erre, ha reggel vagy esetleg este készül el a meleg étel, ha gyorsan elkészíthető ételeket készítünk, salátázunk, hidegételt (pl.:uborkaleves) készítünk.
Itt van már a bográcsozás, sütögetés és grillezés fő szezonja is(télen is lehet, én szoktam is). Ezeket kint végezzük egyébként is, így nem melegszik a ház emiatt sem.
Ahol van hely, ott ki lehet alakítani egy lakótéren kívüli nyári konyhát is. Ezáltal nem házban fűtjük a levegőt a melegebb hónapok idején.

- A villany bojler, HMV tartály és a gázos bojler minél távolabb van a hálószobától, annál jobb.
Az előbbi kettő esetében a 10 - 15 cm-es szigetelés vastagság az optimális minimum ha nem akarjuk, hogy a lakást melegítse feleslegesen a meleg víz hője.

- Ablaktörlést, takarítást, porszívózást, portörlést és a mosást érdemes reggel vagy estefelé végezni, mert ilyenkor jobb szellőztetni és kevésbé fárad el az ember.


A lista folytatható tovább a hőhidak csökkentésével, a hővisszanyerős szellőztetéssel, az apróbb, de hasznos praktikákkal, mint például a páramentesítés és sok mással ami nem került bele a listába.

Úgy gondolom, hogy sikerült nagy vonalakban körbejárnom témát és tippeket adnom a ház hűvösen tartására.

Kánikula idején is hűvös lakást kívánok mindenkinek!

2 megjegyzés:

  1. Én a melegnek örülnék, de sajnos még így nyáron is pulóver kell bentre. Még akkor is ha nappal jó idő van odakint, éjszakára nagyon gyorsan lehűl az idő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldök én innen szívesen meleg levegőt a várható kánikulák alatt. :)

      A hideg kinn tartásáról is lesz majd bejegyzés.

      Remélem elér hozzátok is hamarosan a meleg.

      Törlés