12/18/2015

7. A komposztnak való gyűjtése

Manapság már nem ismeretlen az a fogalom, hogy zöld hulladék.
A zöld hulladék egy komposztálható hulladékfajta.
Gyakorlatilag minden levágott vagy elhullott növényi rész ide tartozik.
Ezeket pedig érdemes komposztálni helyben vagy pedig eljuttatni egy olyan gyűjtőhelyre ahol ez megtörténhet.

Ebben a részben a komposzt alapanyagainak a fajtáit és azok gyűjtését fogom részletezni.

Komposztálható anyagok:

- konyhai zöld hulladékok: zöldség és gyümölcs származékok, levelek, rothadó rossz minőségű növények, csonthéjasok, kávézacc, tojáshéj, ... Ezek kerülnek csak a konyhai komposztgyűjtőbe, a többit közvetlen a komposzt dombra vagy a komposztáló eszközbe kell rakni méretüknél és a praktikusság miatt.
- kerti hulladékok: fű nyesedék, fűrészpor, faforgács, fakéreg, ágnyesedék, sövény nyesedék, lehullott falevelek, ...
- egyéb anyagok: kartonpapír, fekete-fehér nem fényes újságpapír, fahamu maximum 5%-ig. ...
- konyhakerti hulladékok: növények szárrészei gyökerei, leeső részek, fel nem magzott gyomnövények, ... (kivéve a paradicsom és a burgonya szárait, mert azok mérgezőek és a komposztjuk negatív hatással lenne a vele trágyázott területre vetett növényekre nézve)
- állati trágyát is lehet a komposztdombra rakni.

-Egy elkülönített komposzt dombot javaslok létrehozni ahova lehet rakni a burgonya, paradicsom szárakat és a felmagzott gyomnövényeket.


Komposzt gyűjtő edényzetnek egy vödröt tanácsos használni. Azt a vödröt érdemes kibélelni egy bele való méretű használt nejlon szatyorral. Ez azért jó, mert így nem kell a vödörről lemosni az idővel felgyülemlő fekete réteget.


Érdemes a kommunális hulladék gyűjtő edényzetétől legalább fél méteres távolságra elhelyezni a komposzt gyűjtő vödröt, hogy ne lehessen eltéveszteni a megfelelő edényzetet.

Javasolom télen 3-4 naponta, nyáron 1 naponta üríteni a komposzt gyűjtőt.
Erre azért van szükség, mert a komposztnak való anyag idővel el kezd erjedni, ami szaggal, melegebb időben sok muslincával és legyekkel jár.
Esetleg ha van rávaló kiselejtezett edény/lábas fedő, akkor le lehet takarni azzal a zöld hulladék tárolót. Ez véd a szagok és muslincák ellen is.

A gyűjtés így már működik, most valahová el kell helyezni a komposztálható hulladékokat.
A következő komposztálásról szóló részben erről lesz szó és hogy minként érik be egy év alatt a fás szárakat nem tartalmazó komposzt:
A még éretlen réteg alatt már szép, érett komposzt található.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése