12/22/2015

9. A fahamu hasznosítása

A fahamu nem ismeretlen vendég ott ahol fával történik a lakás fűtése, a meleg víz előállítása, a főzés, a sütés stb.

Sokszor tapasztaltam az utóbbi években azt hogy kidobják a fahamut. Pedig azt fel lehet használni számos módon.

Néhány példa:

- Tápanyag visszapótlása a talajba,
- Hamulúg készítése, esetleg szappan készítése a segítségével,
- Galvánelem készítése,
- Télen a járdák csúszásmentesítése.

A fahamu keletkezése:


A fák növekedésük során felveszik az ásványi anyagokat, vizet a talajból és széndioxidot a levegőből. A tűzifának valót kivágják.
Szerencsés esetben a víz egy része elpárolog amikor a fát tűzifaként tárolják és szárítják.
Ezután az immár légszáraz tűzifa (12-14% nedvesség tartalmú) elégetésre kerül a tüzelőberendezésben miután a maradék víz távozik és a megkötött szén többségében széndioxid formájában távozik.
Ezt követően megmarad a salak vagyis a fahamu, ami az eredeti famennyiség 1-2 %-t teszi ki.

Fahamu a fatüzelés hasznos mellékterméke.

Tápanyag visszapótlása a talajba:

Amikor a talajból kinő valamilyen növény, akkor táplálkozik belőle, tápanyagokat vesz fel a gyökérzetén keresztül. Legyen az fű, fa, virág, zöldségféle, kukorica, mind igénylik a talaj oldott ásványi anyag tartalmát.
Ezért szükséges után pótolni, mert az ember nem hagyja hogy a növény ott helyben elkorhadjon. Hanem arrébb viszi a számára fontos növényi részeket, amellyel együtt így földből kivett tápanyagot is elszállítja.
Alapvetően ezért van szükség a trágyázásra. Legyen az szerves vagy szervetlen trágyázás.

A fahamu a szervetlen(ásványi) trágyák közé tartozik.
Rendkívül magas a káliumtartalma, ami a zöld növényi részek növekedésére van kihatással.

Viszont tartalmaz egyéb ásványi anyagokat is amelyek fontosak a növények növekedéséhez.

Amikor a növények leveleinek színe a normálistól világosabb, azt kálium, magnézium vagy mindkettő hiánya okozza nagy eséllyel. Ekkor segíthet a hamu kijuttatása.

A hamut a legegyszerűbben (hatékonyan) a komposzthoz hozzákeverve lehet kijuttatni.
Össze kell keverni a hamut a komposzttal, vagy rétegesen önteni a komposztra, ahogy gyűlik a szerves hulladék.
Ezután kell várni kb. 2 hónapot mire összeérik az egész.
Végül már csak ki kell juttatni a célterületre.

Van egy másik lehetséges módszer, ha már nincs idő kivárni a komposzttal való összeérést vagy nincs komposzt amibe bele lehet juttatni.
Ekkor közvetlenül a földre kell kijuttatni a hamut és beforgatni – felásni, szántani – a talajt.

A hamu rá lett szórva a komposztra, már csak szét kell teríteni a talajon egyenletesen.


A harmadik megoldás a talaj tetejére való kijuttatás, de csak módjával!
Ilyenkor az eső végzi el a hamu talajba való bedolgozását/bemosását.
Ez egy lassú folyamat, amelyet nem mindegyik növény szeret.
Ugyanúgy ahogy a műtrágya nagy mennyiségben gyomirtó, úgy a hamu is ugyanezt képes véghez vinni a haszonnövényekkel is.
Minden növénynek különböző az ilyen téren tanúsított tűrőképessége.

Pl.: - a friss komposzton megnőnek a fűfélék, a paradicsom, a burgonya és a tök, de a földieper már kiég/elpusztul.


Tessék körültekintően bánni ezzel a tápanyag koncentrátummal és növényeink meghálálják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése